Šibenik cruise destinacija

Šibenik je glavni grad Županije šibensko-kninske u kojoj živi oko 152 tisuća stanovnika u 12 općina, 194 naselja i 5 gradova. Šibenik ima oko 55 tisuća stanovnika. Srednji dio regije s duboko usječenim kanjonom rijeke Krke i Čikole, te Prukljanskim jezerom i Šibenskim kanalom, razdvojen je na dva dijela, ali istodobno je rijeka Krka spona koja je oduvijek integrirala prostor sjeverne i srednje Dalmacije u jedinstvenu cjelinu, Šibensko područje.

Rijeka Krka ima posebno značenje zbog opskrbe vodom i hidro potencijala, te zbog svojih prirodnih vrijednosti ljepote i turističke atraktivnosti. Veliko prirodno i gospodarsko značenje ima more i obala gdje se razvio turizam u brojnim mjestima poznatim po prirodnom ambijentu, graditeljskom naslijeđu i bogatstvu turističkih sadržaja.

Klima je izrazito mediteranska sa vrlo visokom srednjom godišnjom osunčanosti (2710 sati). Ljetne temperature su relativno visoke ali ih ublažuje vjetar maestral (puše s mora prema kopnu). Oborina je zimi najviše, a ljeta su pretežno suha. Vegetacija je uz obalu mediteranska.

More je najveće bogatstvo regije sa zračnom dužinom obale 56,2 km a stvarne 805,9 km. Najveći površinski tok je rijeka Krka koja na svom putu teče preko brojnih slapova (Miljacka, Manojlovac, Bilušić buk, Roški slap i Skradinski buk). Na području Šibenske regije nalaze se dva nacionalna parka, Krka i Kornati.

Grad Šibenik je kulturno-prosvjetno, administrativno i privredno središte regije. U gradu se nalaze brojne kulturne institucije – Županijski muzej s odjelima: Arheološkim, Kulturno-povijesnim, Etnografskim, Galerijskim i Prirodoslovnim; Arhiv; Gradska knjižnica, Uprava za zaštitu kulturne i prirodne baštine – Konzervatorski odjel Šibenik, Šibensko kazalište i Međunarodni dječji festival, Galerija Sv. Krševana, Uprava Nacionalnog parka ” Krka “, Šibensko pjevačko društvo ” Kolo ” ( od 1899. ).

Malo je koji grad sačuvao toliko svjedoka svoga bivstvovanja kao Šibenik – taj drevni grad nekada opasan snažnim zidinama, grad koji stoji i traje već skoro deset stoljeća, mržnjom i zavišću rušen da bi ljubavlju bio opet građen.

Najave dolazaka 2024.

Najave dolazaka 2023.

hrCroatian
Skip to content